Att sluta buga heter duga

Det menar Gunnar Jonsson i dagens DN (2021-03-04) med ”USA måste sluta buga för prinsen”. En korrigering av det en anonym kollega skrev för knappt en månad sedan under rubriken ”Mellanöstern går inte att lämna åt sitt öde” och som jag kommenterat (i). Fast då borde DN sluta med att buga för USA tills USA slutat buga för prinsen.

Jag råkade påpeka att det var under Obama och inte Trump som förstörelsen av Jemen genom Saudiarabiens inblandning började och nådde sin höjdpunkt. Det kan vara så som Jonsson skriver att Donald Trump aldrig förstod problemet. Men Jemen var som sagt inte heller hans problem. När Trump tog över var skadan redan skedd.

Längre fram blir Jonssons inlägg rentav löjeväckande: ”Trump gav bleka tusan i mänskliga rättigheter, men Biden kallade i valrörelsen Saudiarabien för en pariastat. Nu slipper kronprinsen tydligen undan. Men skulle Biden kapa banden med den man som snart kan bli saudisk kung i decennier framåt?”

Ett sätt att resonera som hade kunnat läggas i munnen på Neville Chamberlain vid en tidpunkt då det inte längre gick att blunda inför Hitlers övergrepp mot judarna och Tjeckien.

För vissa utvalda potentater räcker realpolitik som argument för att hos DN få syndernas förlåtelse. Deras agerande ursäktas med att det främjar egna intressen. Som jag på något sätt uppfattar även ligga nära de intressen som DN företräder. Således inte bestäms inte av ren ondska utan av omständigheterna.

Även om Jonsson verkar känna ett visst obehag för frihetshjälten som DN troget försvarat mot slemme Trump: ”Realpolitiken går att begripa. För Bidens trovärdighet är det dock förödande att ha en standard för Saudiarabien och en annan för övriga fiender till demokratin. Både USA och EU måste hitta sätt at visa att människorättsbrott inte lönar sig, inte heller för allierade. Något annat vore hyckleri.”

Vad annat än hyckleri är skriverierna i DN kring Bidens göranden och låtanden?

Fast jag är villig att ändra min uppfattning ifall DN i lovar att hålla fast vid uttalandet att Biden saknar trovärdighet, i vart fall tills han ångrar sig och gör rätt.

(i) https://lastips.se/mellanostern-gar-inte-att-lamna-at-sitt-ode

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-04