Att sköta om sitt hus på afghanska

I gårdagens (2021-09-20) italienska Repubblica stötte jag på en artikel om ett palats i Kabul som talibanerna tagit i besittning. Dess förre ägare var den afghanske krigsherren Abdul Rashid Dostum, en 1954 i norra Afghanistan född uzbek som klarat alla politiska omvälvningar genom att byta sida vid rätt tidpunkt. Sin militära utbildning fick han i Sovjetunionen. Åren före talibanernas erövring av Kabul var Dostum den afghanska arméns överbefälhavare och vicepresident under Ashraf Ghani. När motståndet mot talibanerna kollapsade flydde Dostum över gränsen till Uzbekistan.

Det välskötta palatset i Kabul kunde Dostum inte ta med sig, inte ens inredningen. Palatset med inkråm tog talibanerna över för att användas för sammankomster och dylikt, inte för att bo där. Enligt deras utsago. Såsom framgår ur Mattia Sorbi’s video.

Jag har svårt att tro att den lyx Dostum omgav sig med varit okänd för västvärldens diplomater och i Kabul placerade journalister. Fast uppenbarligen vägde hänsynen till att inte skada Afghanistans sköra demokrati tyngre än uppgiften att informera finansiärerna, d v s västvärldens skattebetalare. Talibanerna förfärades nog mest över att muslimen Dostum använt den lyxiga baren för alkoholkonsumtion. Dostum sägs förresten lida av alkoholproblem. Ett arv från hans tidigare vistelse i vodkans hemland.

För min del ser jag den här historien framför allt som ett exempel på vad västvärldens stöd till Afghanistans befolkning använts till. Hur kommer det sig att det inte står ett ord om detta i ex vis DN? Eller visas i svensk TV.

Länkarna nedan leder till artikeln i Repubblica samt till ett antal videor om Dostums palats (han ägde flera, på olika orter). Som sagt, anmärkningsvärt tyst om detta i västvärldens media. Jag får ge en eloge åt La Repubblica.


https://video.repubblica.it/dossier/dispacci/kabul-i-talebani-occupano-l...
https://www.businessinsider.com/watch-taliban-capture-opulent-palace-of-...
https://www.youtube.com/watch?v=x5NKGH0xjV4
https://www.youtube.com/watch?v=bgDC7pq8MNY
https://www.youtube.com/watch?v=j3QY5qAvc_c
https://www.youtube.com/watch?v=13PvXlG0Z04

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.


Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-09-21