ᾰ̓νώνῠμος

Anonym = namnlös, från grekiskan anonymos. Vårbynätverket, där nätverkets knutar saknar namn, duger bra som illustration. Nyheter om nätverket finns på
DN 2021-03-23 ׀ STHM: Åklagarna: 17-åring och 21-åring skulle mörda Vårbynätverkets dödsfiende.

Det finns inte enbart 17- och 21-åringar med i nätverket, utan även en 32-åring som är den huvudåtalade i ”jätteåtalet mot flera av Stockholms gängledare” på Södertörns tingsrätt. Både Vårby och Södertörns tingsrätt ligger på Huddinges mark. Jag känner mig stolt som Huddingebo. Nätverket torde se ut ungefär så här:

Nätverket sägs bestå av drygt 30 personer. Min intuition säger mig att det är exakt 33 inkl ledaren. Samtliga anonyma. För risken finns att namnen kan tänkas avslöja ett etniskt eller kulturellt samband. Min personliga gissning. 32-åringen ”sitter i Spanien” vilket jag inte förmått att exakt återge i skissen. Skytten sägs vara en 17-åring. Det finns två att välja på, längre än så kom jag inte.

I åtalet beskrivs Vårbynätverket som en ”disciplinerad organisation”. Vilket jag försökt återge genom nätverkets räta vinklar. Vilka som är nätverkets ”kaptener” och vilka som är ”soldaterna” har jag inte lyckats utröna. Men det finns faktiskt en person som är nämnd vid namn, fast han är inte med i Vårbynätverket utan i nätverket Shottaz. Rapartisten Yasin Mahamoud som häromdagen fick ett fint pris som kulturpersonlighet. Måhända en förmildrande omständighet i åtalet mot honom för människorov.

Sen står det en massa om kulsprutepistoler, dynamit, automatkarbiner, en bomb, kokainpartier, handgranater. Modern svensk hemslöjd s a s. Det enda jag saknar är de åtalades namn. För att få fram dessa bör man vända sig till Södertörns tingsrätt. Det rådet fick jag när jag efterlyste namnen på DN:s blogg. Vilket gör att jag funderar på att ersätta mitt abonnemang på DN med ett på tingsrättens handlingar.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.


Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-24