Anna-Lena har fått kalla fötter

I dagens DN (i). Anna-Lena Laurén och med henne DN:s redaktionsledning som lite väl ensidigt gett uttryck för sin avsky mot Lukasjenkos illdåd att plocka ner Ryanairplanet för att haffa Raman Pratasevitj. Trots att jag ogillar Lukasjenkos bedrift rent principiellt dristade jag mig häromdagen att jämföra den med USA:s misslyckade jakt på Edward Snowden. Äpplen och päron på sätt och vis, men i vart fall fallfrukt av samma slag. Eller, för att vara exakt, frukt av påtvingat fall med mjuk landning. Jag råkade då även nämna Pratasevitjs inte helt rumsrena bakgrund. Mindre rumsren i synnerhet i ljuset av de värden som DN säger sig försvara. Exempelvis vad gäller hans samröre med Azovbataljonen som DN inte ifrågasätter i sig.

Azovbataljonens emblem. Wikipedia.se
Under tiden har kunskapen om vad Pratasevitj haft för sig i Ukraina spridits i media. Så det gällde för DN (i) att efterkomma för att inte förekommas. Samt att låta påskina att man hela tiden varit medveten om Pratasevitjs bakgrund som dock ”blivit ett verktyg i propagandakriget”. Man tager vad man haver, det borde inte vara förmenat Lukasevitj när DN själv använder sig av allt som går att använda för att främja tidningens agenda.
Fast Lena vill inte skrämma läsaren. Så hon är fortfarande svävande där andra fått fast mark under fötterna: ”Mycket tyder på att det stämmer att han [Pratasevitj] deltog i Azovs verksamhet. Frågan är exakt vad han gjorde.” Där hon tar hans far som sanningsvittne. Och fortsätter i samma avledande stil för att avslutningsvis upprepa: ”Exakt vad Pratasevitj gjorde i den nationalistiska Azovbataljonen vet vi inte än. Det är dock allmänt känt att många aktivister från andra post-sovjetiska länder gick med i de ukrainska frivilligbataljonerna. De såg det som ett led i den gemensamma kampen mot Putin.” En slags förmildrande omständighet, det här med Putin. Vars syfte verkar att få läsaren att glömma frågan efter vad Azovbataljonen egentligen står för.
Jag nöjer mig med ett utdrag ur svenska Wikipedia: ”Azovbataljonen är ett högerextremt (ibland kallad nynazistiskt) paramilitärt förband i Ukraina. Förbandet har drygt 300 frivilliga och dess kommendör är Andrij Blietski. Azovbataljonen har nära band till nazistiska Socialnationalistiska församlingen (SNF). Förbandets logotyp är de nazistiska symbolerna varghaken och svarta solen.” En utförlig bild av Pratasevitjs förehavanden målas upp på vänstersajten globalpolitics.seii. Bra som komplement vid en granskning av PK-medias information om honom.
En fundering till. Tänk om någon skulle skriva om en person att vederbörande ”deltog i nazisternas verksamhet fast frågan är exakt på vilket sätt”. För att försöka avlasta honom eller henne från allt ansvar.


(i) https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-pratasevitjs-bakgrund-i-azovb...
(ii) https://sv.wikipedia.org/wiki/Raman_Pratasevitj
(iii) https://www.globalpolitics.se/usa-finansierade-roman-p-pa-flygplanet-tja...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-06-01