Ammunition för Trump

Jag som trodde att Trump hade gjort slut på ammunitionen för att slippa att avsättas. Men i kväll kom NY Times med nyheten ”En rapport från FBI ska ha varnat för planer på att använda våld vid Capitolium”. (i) Foto: Wikipedia

Dagen innan en mobb attackerade Capitolium i förra veckan hade ansvariga hos FBI utfärdat en skarp varning om våldshotet. Rapporten kom från ett FBI-kontor i södra Virginia och hade sänts till Washingtonkontoret och därifrån vidare till andra rättsvårdande instanser.

I rapporten nämndes att folk delade med sig planer av tunnlarna vid Capitolium och möjliga samlingspunkter i Kentucky, Pennsylvania, Massachusetts och South Carolina varifrån resan till Washington skulle utgå. Allt detta enligt Washington Post som var först att rapportera. Initiativtagarna sägs ha uppmanat till våld. Rapporten fortsätter med: ”Sluta att kalla det en marsch eller rally eller protest. Ta er dit och var beredda för krig. Antingen får vi vår president eller så dör vi. Enda sättet att nå detta mål.”

Även om den del detaljer kring rapporten är oklara kommer FBI och de andra federala myndigheterna som informerats få försvara sig inför kongressledamöterna och allmänheten för att inte ha agerat.

Senast i förra veckan talade chefen för FBIs Washingtonkontor Steven D’Antuono om för media att det inte fanns någon antydan om att demonstrationerna skulle spåra ur.

Kommentar: När jag såg våldsamheterna på TV undrade jag hur det kunde komma sig att den amerikanska statsmaktens centrum hade lämnats praktiskt taget utan skydd. Och fick känslan av att det skett för att ta fram sista spiken till Trumps kista. Kongressledamöterna befann sig ju i säkerhet. De hade i god tid placerats i underjordiska skyddsrum. Skadan på inventarier och någon enstaka polis eller väktare som var omedveten om spelet som pågick kunde man ju tolerera. Eller t o m välkomna för att göra bilden talande. En huvudlös missräkning som det skulle visa sig. Och det just på Capitolium, vars namn ju kommer från latinets caput, huvud.

(i) https://www.nytimes.com/2021/01/12/us/fbi-report-capitol.html

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-01-13